eTwinning

1 13
Sorularlar eTwinning

       Merhaba. İsmim Çağlar LAÇİN. Uzun süredir bilgisayar meraklısı bir insan olarak eTwinning  projeleriyle ilgileniyorum. Bu kısımda eTwinning projelerinin en temel konularıyla başlayarak sırasıyla bir projesinin nasıl yapılmasına kadar giden süreçleri sizlere aktaracağım.Süreç sonunda dokuz soruya yanıt bulmuş olacaksınız.

Bu sorular sırasıyla
1) eTwinning Nedir ? Nasıl Yapılır ?
2) eTwinning Kayıt Nasıl olunur ? ( Öğretmen – Öğrenci )
3) eTwinning Yeni Okul Kaydı Nasıl Olur ?
4) eTwinning Profil Fotoğrafı Nasıl değiştirilir ?
5) Kaliteli eTwinning Projesinde Olması Gerekenler Nedir ?
6)  Ödül Alan eTwinning Proje İncelemesi  1 – English Olympics
7) Ödül Alan eTwinning Proje İncelemesi  2 – Sev Kardeşim
8) eTwinning Projesine Katılma – Projeye Ortak Bulma Nasıl Olur ?
9) Bir eTwinning Projesi Sisteme Nasıl Eklenir ?

Bu videomuzda eTwinning projesinin ne olduğuna dair bilgiler verdik.

eTwinning projesi nedir ? 

eTwinning projesi nasıl yapılır  ? 

eTwinning projesi katkıları nelerdir ?

eTwinning platformuna kayıt olabilmek için ;  Milli Eğitim Bakanlığında  ‘öğretmen’ olarak görev yapma şartı vardır. Sisteme kayıt olsanız bile hesabınız UDS ( Ulusal Destek Servisi ) tarafından onaylanması gereklidir. Öğrenci olarak kayıt olabilmesi için herhangi bir projede ortak veya kurucu olarak görev yapan öğretmeninin öğrenciyi sisteme- proje sayfasına (twinspace) kayıt etmesi gereklidir.

Bir öğretmen olarak kayıt olmasına rağmen  , “Hesabınız, Ulusal Destek Servisiniz tarafından gözden geçirilmektedir. Bu süre zarfında, bu bildirim üzerinde hareket etmeniz mümkün değildir.” uyarısını alıyorsa ;  tretwinning@gmail.com e-mail hesabına okul adı , il , ilçe ve ad-soyadını yazarak bilgilendirme mail’i atması durumunda ortalama bir gün içinde hesabının onaylanmasını sağlayacaktır. Aksi durumda hesabın onaylanması bir haftayı bulacaktır.

Eğer bir öğretmen olarak kaydınızı yaptıysanız ve kayıt sırasında okulunuz sistemde kayıtlı ise lütfen 3.soruyu pas geçiniz. 3.soru bir öğretmenin farklı bir okula tayini çıkması durumunda okul değişikliği yapılması için izlenebilir.

Bir öğretmen olarak tayininizin çıkması durumunda eTwinning sayfanızda yer alan profil kısmından yeni okulunuzu eklemelisiniz.İlgili sorumuzda ve videomuzda bu işlemi nasıl yapacağınıza dair bilgi alacaksınız.

Eğer eTwinning projeleri yapmaya hevesli bir öğretmen iseniz ve sisteme kayıt olduysanız ilk iş olarak   https://www.etwinning.net/    sayfasına giderek sisteme giriş yapmalısınız.

Okulunuzda , ilçenizde , ilinizde, Türkiye’de veya Avrupa’da eTwinning’e kayıt olan öğretmenler ile iletişim sağlamak için ilk olarak profil bilgilerinizi değiştirmek ve ilgi alanlarınızı tanıtan yazılar yazmalısınız. Bu sayede Avrupa’da proje yapan her bir öğretmene ulaşma imkanı sağlayabilirsiniz !

Profil bilgileriniz sisteme eklerken ingilizce ( ortak dil ) olarak eklemeniz sizleri anlatan bilgilerin Avrupa’da eğitim veren öğretmenler tarafından ulaşılabilmesi için önem arz etmektedir. Kendinize ait bilgileri ingilizce olarak değiştirmek için Google Translate uygulamasını kullabilirsiniz ! ( Google Translate Kurulum-Kullanım Videosu : https://youtu.be/NZ8CFA3G7eA)

Eğer ilk beş soruda herhangi bir sorun yaşamadan bir eTwinning projesine ortak olmak istiyorsanız veya yeni bir eTwinning projesi yazmak istiyorsanız bu kısımda bir eTwinning projesinin kaliteli olabilmesi için neler olması gerektiğine dair bilgilere ulaşacaksınız. Birden fazla eTwinning projesine üye olmak öğretmenlere herhangi bir sorun yaratmamaktadır lakin UDS’nin ( Ulusal Destek Servisi) aldığı karara göre bir ulusal kalite etiketi ( İki proje kurucusununda Türk olduğu projeler ) başvuru yapılabilmesi için  ; projede en fazla 10 Türk ortak olması sınırlılığı getirmiştir.Yani iki Türk ortaklı bir projeye kabul edilmeyebilirsiniz.

Kaliteli bir eTwinning projesi proje tabanlı öğrenme, sorgulayıcı öğrenme gibi öğrenci merkezli yöntemleri teknoloji kullanımıyla birleştirir. Baştan sona iyi planlanmış ve iyi yürütülmüş projeler çeşitli şekillerde ödüllendirilir. Bu ödülleri alabilmek için projenin tamamlamış olması gereken kriterler vardır. Bir eTwinning projesinde bulunması gereken şartlar bu kriterlerle belirlenmiştir. İyi bir eTwinning projesinde mutlaka bulunması gereken 5 özellik şunlardır;

1-Proje ortak hedeflere sahip olmalı ve plan kapsamında olmalıdır.

2-Proje uygulayıcısı öğretmenlerin projeye önemli katkıları olmalıdır.

3-Proje aktivitelerinde öğrenciler aktif biçimde yer almalıdır.

4-Etkili bir işbirliğine yer vermek şarttır. Ortakların aralarında materyal kullanımları en asgari düzeyi  ile beraber göz önüne alınmalıdır.

5-Proje sonuçları gözle görülebilir olmalıdır.

İlgili yazı http://etwinning.meb.gov.tr/kaliteli-bir-projede-olmasi-gerekenler/ sayfasından alınmıştır.Daha fazla bilgi için ilgili linke tıklayınız.

Bu sorumuzda Avrupa Etiketi alan bir eTwinning Projesinin proje sayfasında ( twinspace ) neler olması gerektiğine dair bilgilere ulaşacaksınız. Giresun İl Koordinatörü  Tuğba SAĞLAM hocamızın kuruculuğunu üstlendiği English Olympics projesinin twinspace’nde yer alan sayfaların neler olduğunu, hangi web 2.0 araçlarının kullandığını görme fırsatına erişeceksiniz.

    Ayrıca eTwinning Live kısmında yer alan KİŞİLER kısmından genel ilerleme durumu %50 üzeri olan kişileri takip etmeniz , yeni projeler hakkında anından haberdar olmanızı sağlayabilir  !

İkinci kez ödül alan farklı bir projenin incelenmesi karşınızda ! Sev Kardeşim !

Sekizinci sorumuzda tüm aşamaları tamamlayan öğretmenlerimiz için bir eTwinning projesine nasıl dahil olunacağını veya sıfırdan yazılan bir projeye ( bir sonraki soruda yeni projenin nasıl yazılacağı açıklanmıştır) nasıl ortak bulunacağına cevap verilecektir.

Bu aşamaya gelen her bir öğretmenimiz için tavsiyemiz ortak bulma forumlarından , eTwinning Official Facebook grubundan veya benzeri eTwinning gruplardan projeyi tanıtan kısa metinler ile gruplarda veya benzeri platformlarda tanıtım yapmasıdır.

Dokuzuncu soru ilk sekiz soruyu tam olarak tamamlamış , şu ana kadar ismi geçmeyen web 2.0 araçlarına hakim olan öğretmenler ( eTwinner = eTwinning’e üye olan , proje yapan öğretmenlere denir) içindir.

İlerleyen aşamalarda bir projede kurucu olarak yer almak ve projeyi sisteme nasıl yükleyeceğiniz bilmiyorsanız ilgili video ile sorununuza çözüm bulabilirsiniz.

Bu aşamada sık sık sorulan sorular ; 

  1. Aynı okulda görev yapan yapan öğretmenler kurucu ortak olabilirler mi ? HAYIR !
  2. Bir projede aynı okuldan birden fazla öğretmen ortak olabilir mi ? EVET  !

web 2.0 araçları